HTML

Vasútmodellezők oldala (TT H0)

Vasútmodellezők oldala. Tippek, trükkök, tesztek, leírások TT 1:120 és H0 1:87

Hasznos linkek

A vasútmodell címkéi

Archívum

2009.08.13. 02:22 stoti V

Zárkózz Y! 1

A TT-méretben jól ismert Y-típusú vagonokat közel 40éve változatlan formában lehet kapni. A BTTB-t felvásárló TILLIG se eszközölt semmi olyan változtatást, amihez másik fröccsöntőformát kellett volna készíteni. Csak a festésvariánsok és keréktípusok változtak. Pedig a kurz kuplung kinematika megjelenésével megoldhatóvá vált a vagonok közelítése, de a TILLIG a mai napig változatlan formában gyártja ezt a vagontípust. Ügyes kis átalakításokkal megoldható a vagontávolság 9mm-ről 1,5mm-re csökkentése.

BTTB Y tipusú vagonok zárkóztatása

Az átalakítási művelet megkezdése előtt, még két apró változtatást kell elvégezni a vagonon. Meg kell szüntetni a kuplungok holtjátékát és a forgózsámolyok tengelyének lötyögését.

BTTB Y tipusú vagonok zárkóztatása       1. Be kell szerezni egy pár TILLIG új típusú hasítékos vagonkapcsolót. A BTTB-s kengyeles kapcsolónak nagyon sok a holtjátéka, több mint 2mm. Azonkívül kanyarban a BTTB-s kengyel tolatásnál megtörik, és bizony 1,5mm-es vagontávolságnál a két kocsiszekrény így már össze tud érni. Az új típusú TILLIG vagonkapcsoló tolatásnál és vontatásnál is ugyanakkora távolságot tud biztosítani a két vagon közt, és a holtjátéka is csak 0,5mm.

 

BTTB Y tipusú vagonok zárkóztatásaBTTB Y tipusú vagonok zárkóztatásaBTTB Y tipusú vagonok zárkóztatása

      2. Ha tolatásból vontatásra váltunk, akkor megfigyelhető hogy a két kocsiszekrény 4mm-rel távolabb kerül egymástól. A 4mm-ből 2mm a régi kuplungok holtjátéka, és vagononként 1mm a forgózsámolyok tengelyének lötyögése. A forgózsámoly egy laza kis műanyaghengerrel van rögzítve az alvázhoz. Ha kikopik vagy eleve jóval nagyobb a furat amiben a műanyaghenger helyezkedik el, akkor kezd el így viselkedni a forgózsámoly. Mivel a vagonkapcsoló a forgózsámolyhoz van rögzítve, ez a jelenség jellemző minden Y vagonra, ha nincs beszerelve gyári belső világítás. A belső világítás áramszedő függőlegesen elhelyezkedő a tengelyen áthaladó rudazata, képes olyan tartást adni a tengelynek, hogy a forgózsámoly ne mozogjon előre-hátra. Ha nincs belső világítás a vagonban, akkor készíteni kell egy kis tengelystabilizáló szerkezetet, ami megakadályoza az ilyen jellegű mozgást. Az 1,2mm átmérőjű elktromos lágy rézvezeték erre tökéletesen alkalmas. Blankoljuk meg a huzalt és alakítsuk ki a képen látható formát. Miután a helyére került a szerkezet, a beltérimitáció fogja majd a ott tartani. Mielőtt visszapattintanánk a kasznit, ellenőrzésképpen szoritsuk össze a beltérimitációt és az alvázat a vagon végénél. Ha a rézdarab továbra is mozog, akkor még alakítani kell a kis távolságtartó félkörön. Teljesen meg kell szüntetni a legkissebb mozgást is, mert akkor a forgózsámoly továbra is mozogni fog.

BTTB Y tipusú vagonok zárkóztatása

     3. Ezután következik a vagonkapcsolók átalakítása. A második részben egy olyan változatot mutatok be, ahol csak a vagonkapcsolót kell átalakítani, igaz így csak 3mm lesz a vagonok közti távolság. A harmadik részben a 1-1,5mm-ért már vágni kell az ütközőkből is.


Szólj hozzá!Címkék: tt leírások kuplung


2009.08.12. 21:13 stoti V

BTTB és TILLIG vagonok kapcsolószerkezetei

A képen a TT(1:120) szabvány régi (kengyeles) és újtípusú (NEM358 foglalatú) kuplungjai, valamint a vagonkapcsolatok közelsége közti különbség látható.

TT vagonok kuplungjai

Két kuplungfajta létezik TT-méretben. Hagyományos(hasítékos) aljzathoz és NEM358 szabványú aljzathoz csatlkkoztatható. Mindkét fajtánál kapható kengyeles(BTTB-s fém/műanyag), és újtípusú(merevkuplung). A NEM358-as aljzatcstlakozó kurzkuplung kinematikához van rögzítve.

BTTB, TILLIG vagonkapcsolók(kuplungok)

Tapasztalataim szerint a kengyeles kapcsolatok, főleg a NEM358 szabványú, biztosabb kapcsolatott létesítenek. Nem kapcsolódnak szét az emelkedők aljában és a bombtetőkön, tartásuk biztos és nem kell aggódni, hogy a szerelvény eszabadul a terepasztal rejtett szakaszain. A szétkapcsolás viszont néha problémás. Főleg a távvezérelt szétkapcsolásnál kell többször nekiugrani a műveletnek.

És most nézzük egyenként:

BTTB kengyeles hasítékos kapcsolószerkezet (TILLIG Nr.08823):

BTTB régi kuplung

Vontatásnál 9mm, tolatásnál 6.5-7mm a vagontávolság.
A ZEÜKE fémkengyeles kapcsolószerkezetek korában, legalább akkora újdonság volt ez a kapcsolótípus, mint a 90-es években a kurzkuplung megjelenése. Jóval kissebb és esztétikusabb kapcsoló a ZEÜKE-hez képest. A régi első változat(TILLIG Nr.08824) hasítéka 1mm-el hosszabb volt a későbbi(TILLIG Nr.08823) változatához képest, így a két ütköző közt 11mm volt a távolság vontatásban.
Előnyei :
- Könnyen és rugalmasan kapcsolódik.
- Ha jól összekapcsolódott biztosan tart.
- Távvezérelve is könnyen szétkapcsolható.
Gyengeségei :
- Tolatásnál, főleg hosszú szerelvényeknél, a fellépő erőhatások lassan elgörbíthetik a lágy műanyag nyakat és kialakul a (lógós) lefelégörbült kengyel kinézet. Ebben az állapotban nehezen tud kapcsolódni és menet közben is könnyen szétakad.
-Elég nagy, 2,5mm a holtjátéka. Egy 20 vagonból álló szerelvény eleje már rég megy, míg a vége áll.
- Egyenes pályaszakaszon tud könnyen kapcsolódni.

TILLIG új típusú hasítékos kapcsolószerkezet (TILLIG Nr.08848):

TILLIG új kuplung

Vontatásnál 8mm, tolatásnál 7,5mm a vagontávolság.
A BTTB kengyeles hasítékos kapcsolót hivatott kiváltani. A BTTB-s vagonokat így össze lehet kapcsolni az új TILLIG vagonokkal. A kapcsolócsrével 1mm-rel lesz közelebb a két vagon, a BTTB-s hasítékos kapcsolóhoz képest.
Előnyei :
- Könnyen kapcsolódik.
- Összekapcsolható az új TILLIG vagonokkal.
- Távvezérelve is könnyen szétkapcsolható.
- 0,5mm a holtjátéka.
- Összekapcsolódva merev rudazatot alkot a kapcsolat és a vagontávolság tolatásnál is mindig állandó.
Gyengeségei :
- Tolatásnál itt is könnyen elgörbülhet a kapcsoló nyaka.
- A legkissebb alakváltozás is kapcsolódási problémához vezet.
- Csak egyenes pályaszakaszon tud összekapcsolódni.

TILLIG kengyeles NEM358 szabványú kapcsolószerkezet (TILLIG Nr.08872):

TILLIG NEM358 kengyeles kuplung

Vontatásnál 6mm, tolatásnál 4,5mm a vagontávolság.
A BTTB kengyeles hasítékos vagonkapcsolókat lehet összekapcsolni a kurz kuplung kinematikás vagonokkal. A kapcsolócsrével 3mm-rel lesz közelebb a két vagon, a BTTB-s hasítékos kapcsolóhoz képest.
Előnyei :
- A NEM foglalatban bármikor kicserélhető a kapcsolószerkezet.
- Összekapcsolható az új TILLIG vagonokkal.
- Nagyon biztos a kapcsolat, nem akad szét az emelkedő alján és domb tetején.
Gyengeségei :
- Nagyon nehezen kapcsolódik szét, még távvezérellve is.
- 1,5mm a holtjátéka.
- Nekem sokat kellett bütykölni, hogy az összekapcsolódás is problémamentesen menjen.
- Csak egyenes pályaszakaszon tud összekapcsolódni.

TILLIG új típusú NEM358 szabványú kapcsolószerkezet (TILLIG Nr.08840):

TILLIG NEM358 kuplung

Vontatásnál 2mm, tolatásnál 1,5mm a vagontávolság.
A legmodernebb TT-s vagonkapcsoló. Nagyon finoman akad össze és szét. Sokkal kissebb és esztétikusabb a többi kapcsolónál. Viszont nagyon érzékeny és precízebb pályaépítést igényel ha ezt a típust használjuk.  A kapcsolócsrével 7mm-rel lesz közelebb a két vagon, a BTTB-s hasítékos kapcsolóhoz képest.
Előnyei :
- A NEM foglalatban bármikor kicserélhető a kapcsolószerkezet.
- 0,5mm a holtjátéka.
- Távvezérelve is nagyon könnyen szétkapcsolható.
- Szép közeli kapcsolatott biztosít.
Gyengeségei :
- Nagyon érzékeny, a hullámos pályaszakaszokon szétakadhat.
- Csak egyenes pályaszakaszon tud összekapcsolódni.


2 kommentCímkék: tt leírások kuplung